AVAUSPUHE KIIMINKI-MARATONILLA
1.10.2006

Arvoisat Kiiminki-maratonin osanottajat, niin kilpailijat, virkailijat kuin kannustava yleisökin! Hyvät ystävät!

Maraton-matkalla, jos millään on vuosituhantiset perinteet. Sanansaattaja Feidippides juoksi tuon 40 km:n matkan Marathonin kylästä Ateenaan ja siitä on kulunut melkein 2500 vuotta tähän päivään. Ja paljon on juostu sillä välinkin. Sitä ei turhaan kutsuttane myös kuningaslajiksi.

Tänään Kiiminki-maraton liittyy uutena lajina jo perinteiseen Jäälin hölkkä-tapahtumaan: Kiiminki-maratonin järjestelyistä vastaavat Kiimingin Urheilijat ja Kiimingin Riento yhdessä Kiimingin kunnan kanssa.
Minulla on siksi Kiimingin kunnan ja järjestäjien puolesta ilo ja kunnia toivottaa teidät kaikki tervetulleiksi tähän maratonjuoksutapahtumaan, josta toivottavasti muodostuu hyvä perinne tulevillekin vuosille. Kiiminki-ympäristöineen on mitä sopivin paikka juoksemiseen, sillä meillä on tunnetusti puhdasta luontoa ja vesistöä ympärillä. Näillä järven ja lampien läheisillä mäntykankailla on helppo hengittää tiukoissakin olosuhteissa. Meillä Kiimingissä on myös itsellä sopivasti nuorta kasvua urheiluareenoille, olemme tunnettuja lasten ja nuorten suuresta määrästä, josta varmaan kasvaa tulevia maratoonareitakin.

Tänään osallistujia tulee kansallisesti eri puolilta Suomea ja varmaa on se, että he eivät ole silti tusinatavaraa, vaikka heitä tusinoittain onkin juoksemassa. Jännityksellä saamme jäädä odottamaan lähtölaukausta. Järjestävien seurojen puheenjohtajisto
jäsenineen on paikalla varmistamassa, että kaikki sujuu. Paljon ansiokasta talkootyötä on aina taustalla. Siitä myös kiitos jo etukäteen kaikille toimijaosapuolille.

Rata on 10549 m:n pituinen ja kilpailussa juostaan neljännes-, puoli- ja täysmaratonin matkat. Sarjoja on neljä.
Laji on tullut yhä suositummaksi viime vuosina ja erilaisia versioita maratoneista on paljon vuoden mittaan. Laji vaatii kestävyyttä ja pitkää pinnaa ja on siksi vaativa harrastajalleen, mutta tuottaa varmasti mielihyvää, kuntoa ja virkistää aivotoimintaa, väittävät asiantuntijat.
Sää tänään lienee ajankohtaan nähden normaali, ei liene ainakaan liian kuuma, mutta happea riittää ja se on hyvä. Sepon nettisivuilla luin jo säätäkin ennustetun ja lienee aika oikeaan osunut.

Kiimingin kunnan ja muiden järjestäjien puolesta toivotan kaikki osanottajat ja erityisesti teidät kilpailijat lämpimästi tervetulleiksi tähän lokakuun ensimmäisen päivän Kiiminki-maratoniin. Samalla tietysti toivotan myös parasta onnea ja hyviä aikoja jokaiselle kilpailijalle suhteessa muihin, mutta myös omaan aikaisempaan suoritukseensa nähden.

Hyvää matkaa!