Veteraanijuhlakonsertti
2006

KUNNIOITETUT SOTIEMME VETERAANIT JA PUOLISONNE,
ARVOISAT ESIINTYJÄ- JA KONSERTTIVIERAAT - HYVÄT YSTÄVÄT!

Minulla on ilo ja kunnia saada tuoda Kiimingin kunnan tervehdys tähän veteraanien ja koululaisten yhteiseen aurinkoisen kevätalven konserttiin, josta on muodostunut jo perinne Oulun seudulla. Tänä vuonna on meidän kiiminkiläisten vuoro ja kunnia toivottaa esiintyjävieraina tervetulleiksi niin Oulun Sotaveteraanikuoro kuin myös Pohjan sotilassoittokunta.

Samoin konserttivieraina tahdon Kiimingin kunnan puolesta kunnioittavasti toivottaa tervetulleeksi erityisesti teidät sotiemme veteraanit ja perheenne sekä nuoret kiiminkiläiset koululaiset ja opettajansa. Sukupolvien välinen kohtaaminen henkii tietoisuutta ja kunnioitusta niistä arvoista, jotka ovat meille kaikille tärkeät - kodin, uskonnon ja isänmaan puolustus, joiden olennaisina osina ovat olleet rohkeus, uskollisuus ja lähimmäisen rakkaus.

Me kaikki iloitsemme ja ihailemme sitä, miten osa veteraaneistamme on vielä niinkin hyvässä kunnossa että hiihtokilpailut ja kävelylenkit sujuvat ihan kilpailuhengessäkin! Kuten tänään on nähty.
Toivon hartaasti, että kaikilla toimintakykyä ja terveyttä riittää edelleen ja voitte nauttia mahdollisimman pitkään elämästänne nuorempien sukupolvien arvostamina.

Kiimingin kunnan tavoitteena on pyrkiä palvelemaan teitä mahdollisimman hyvin erilaisissa tarpeissanne niin terveydenhoidon, asumisen kuin muunkin hyvinvoinnin suhteen. Mutta varmasti parantamisen varaa on aina.
Tämän päivän Suomi on kovasti erilainen kuin se Suomi, johon te sotaveteraanit synnyitte ja jonka puolesta taistelitte. Joskus koette kipeästikin sen, että sukupolvet ja heidän tarpeensa eivät aina arjessa kohtaa. Se, että voimme edes hetkeksi eläytyä toinen toistemme maailmoihin ja etenkin menneeseen, kuten täällä tänään, antaa ymmärrystä ja arvostusta puolin ja toisin ja toivottavasti lisää mahdollisuuksia ja halua, että voisimme entistä enemmän löytää sukupolvien välistä yhteissyyttä tämän päivän arjesta. Ihmisyys meissä on iästä riippumatta aina samaa.

Tänään saamme nauttia konserttimusiikista, joka tulvii vanhoja muistoja pitkään eläneille ja joista nuoremmat voivat kokea tunnetasolla sitä yhteisyyttä, joka on tarpeen elämän ketjussa saumattomalle yhteistyölle ja arvonannolle sukupolvien kesken. Silta on aina myönteinen asia. Tämä konsertti on toivoakseni yksi parhaita sillanrakentajia. Kiimingin kunnan edustajana, mutta myös emerita-opettajana, äitinä ja isoäitinä panen toivoni erityisesti teihin nuoriin ja perheisiinne, että teidän tietoisuudessanne aina säilyisi se uhraus ja työ, jonka nämä sotaveteraanit ja jo pois nukkuneet ovat isänmaamme ja kotiseutumme eteen tehneet.

Olkaa te nuoret tulisieluisia sillanrakentajia menneen ja tulevan välillä ikivihreän suomalaisen runon, Aale Tynnin Kaarisillan tapaan:
Ja Jumala sanoi: Toisille annan toiset askareet,
vaan sinulta, lapseni tahdon, että kaarisillan teet.
Sillä kaikilla ihmisillä on ikävä päällä maan,
ja kaarisillalle tulevat he ahdistuksessaan.
Tee silta ylitse syvyyden, tee, kaarisilta tee,
joka kunniaani loistaa ja valoa säteilee.
Minä sanoin: He tulevat raskain saappain ja multa-anturoin -
miten sillan kyllin kantavan ja kirkkaan tehdä voin,
sitä ettei tahraa eikä särje jalat kulkijain?
Ja Jumala sanoi: Verellä ja kyynelillä vain.
Sinun sydämesi on lujempi kuin vuorimalmit maan -
pane kappale silta-arkkuun, niin saat sillan kantamaan.
Pane kappale niiden sydämistä, joita rakastat,
he antavat kyllä sen anteeksi, jos sillan rakennat.
Tee silta Jumalan kunniaksi, kaarisilta tee,
joka syvyyden ylitse lakkaamatta valoa säteilee.
Älä salpaa surua luotasi, kun kaarisillan teet:
ei mikään kimalla kauniimmin kuin puhtaat kyyneleet.

Toivotan kaikille läsnäolijoille antoisaa konserttielämystä sekä onnea ja terveyttä elämäänne!


Takaisin puheisiin