Kiiminkipäivien  avauspuhe
2005 

Arvoisat Kiiminkipäivien 2005 osanottajat!

Kiiminki-viiri lipputangossa kunnantalon edustalla on liehunut sinivalkoisena koko kesän! Nyt kun Suomen lippukin on juhlallisesti nostettu salkoon Suomen ja kotiseudun kunniaksi,
on mieluisaa tuoda Kiimingin kunnan tervehdys tähän iltaan ja alkavaan kotiseutuviikonloppuun. Nämä järjestyksessään 31. Kiiminkipäivät vietetään Kiimingissä, jonka väkimäärä on ensimmäisistä pitäjäpäivistä kasvanut nelinkertaiseksi ollen 1970-luvun alkupuolella noin 3000 ja nyt meitä on jo 12000! Kasvu on ollut ja on yhä suurempi haaste kotiseudullemme!

Nykypäivän yhteiskuntaa on arvosteltu liian yksilökeskeiseksi., mutta täältä (korkealta, josta näkee kauas) voi aistia, että yhteisöllisyyttä on yhä! Mutta se ei synny ilman yksilöä, ihmistä, joka keittää kahvia toritalkoissa, leipoo pullaa myyjäisiin, pitää huolta toistenkin lapsista, valmentaa joukkueita, perustaa seuroja, ohjaa kerhoja, on luova. Yhteisöllisyys on muiden kanssa tekemistä ja jakamista, sen luovuus kukkii arjessa. Kiiminkipäivät ovat yksi osoitus tästä kaikesta. Voimme tänä viikonloppuna iloita hetken ystävien ja tuttujen seurassa ja tulla tutuiksi, mikä myös on tärkeää. Lainaan mielilausettani Hesseltä tässäkin, hiukan mukaillen tosin: "Missä ystävyyden tiet vain sivuavatkin toisiaan, maailma tuntuu hetken verran kodilta, sanoisinko nyt kotiseudulta!"

Kotiseutuidentiteetin muodostuminen perustuu paljolti yhteiseen kieleen ja yhdessä koettuihin muistoihin ja historiaan. On tietysti eroa syntyperäisen ja rakennetun imagon välillä. Juurtuminen vie aikansa. Oma kokemukseni on, että kaikkein parhaiten juurtuu, kun lähtee mukaan erilaiseen toimintaan, jota esimerkiksi seurakunnan ja kunnan yhteistyönä uusien kuntalaisten tervetulopaketissa esitellään ja on täälläkin esillä.
Mielestäni me Kiimingissä jo asuvat olemme avainasemassa luomaan edellytyksiä muualta tulevien kotoisuuden ja kotiutumisen tunteelle niin , että myös ne ihmiset, joiden lapsuuden juuret eivät ole täällä, voisivat tänne muuttaessaan ja täällä asuessaan kokea seudun omakseen. Teidän lastenne juuret ovat täällä! Kunnan ja seurakunnan lisäksi monet muut järjestöt, myös oma Kiiminki-Seuramme tukevat tätä tavoitetta toiminnallaan. Tietysti tulokkaiden omaakin aktiivisuutta tarvitaan.

Tämän päivän ihmisillä voi olla monta kotiseutua ja kotiseuduksi voi helposti kokea myös seutukunnan. Nykyään seutu ylittääkin kuntarajat perinteisessä muodossa ja arjen palveluissa sitoutuminen kuntaa suurempaan alueeseen, tapahtuu melkein huomaamatta. Oulun seutukaan ei ole siitä poikkeus.Onko seutukehitys uhka paikalliselle identiteetille vai vahvistuuko kiiminkiläisyys? Vastaavia asioita pohditaan vakavasti useissa kunnissa tänäkin syksynä, kun valtiovalta valmistelee kuntien palvelurakenneuudistusta ja kunnat, Kiiminki mukaan luettuna, pohtii hyviä ratkaisuja palveluiden turvaamiseksi kuntalaisille jatkossakin.

Epävarmassa erittäin konfliktialttiissa maailmassa me suomalaiset voimme todella olla kiitollisia, kun saamme asua kotona, olla jostain kotoisin! Jos ei nyt metsän lintukodosta, mutta melkein ! Kiiminki on yhä ylpeä luonnostaan. Ympäristödiplomihankekin sitä vahvistaa. Täällä yhdistyvät edelleen maaseudun ja kaupungin hyvät puolet Kaikkien kuntien halki ei virtaa vapaata jokea; Kiiminkijoki kotiseutulaulummekin innoittaja, on kuntamme valtasuoni, osa maailmanlaajuista vesiprojektia, World Aquaa, lohijokenakin arvostettu Salmon River, jonka toivomme vielä elpyvän entiselleen, Koitelinkoski saarineen ja kallioineen, puhtaat kangasmetsät, järvet ja lammet jopa eksoottiset suot! On hyvä harrastaa. On asumisen laatua ja hyvät palvelut.Meillä ja koko seudulla on osaamista ja ammattitaitoa.Kaikki se voidaan todeta täällä Kiiminkipäivilläkin.
Päivien tarjonnan on vakuutettu olevan monipuolisin, mitä koskaan. Lapset ja nuoriso ja kaikki lapsenmieliset on huomioitu. Eikä turhaan, Kiimingissä nuorta väkeä on tavallista enemmän, sillä kunnan väestö on kokonaisuudessaankin Suomen neljänneksi nuorinta,keski-ikä vajaat 33v Nuorempaa polvea ainakin kiinnostavat elokuvat,skeittiparkit,tanssit,bändit,jalkapallo,muutamia mainitakseni. Jo eilen illalla käytiin kiinnostavat agilitykisat. Hauskat perunankuorinnan ja naulanlyönnin SM-kisat, rullahiihto ja Jäälin soutu ovat jo perinne, puhumattakaan muista liikunta-ja vapaa-ajan tempauksista, mukaan lukien yhteislaulut,taidemuseo ja kirjasto! Voidaan puhua koko perheen tapahtumista! Toivon hartaasti, että jokaiselle löytyisi jotakin elämyksellistä ja ehkä uusi harrastuksen kipinäkin syksyn ja talven varalle! Ja kun nyt tilaisuus on, vedän sen verran kuvataiteen vuoksi kotiin päin, että haastan ainakin kaikki ne, jotka eivät vielä koskaan ole vierailleet Oskari Jauhiaisen taidemuseossa Jaarantiellä, näiden päivien aikana siellä käymään ja yllättymään!

Hyvät kuulijat!
Kiiminkipäivät ovat osoittaneet elinvoimaisuutensa vuodesta toiseen. Yrittäjyys, niin sisäinen kuin ulkoinenkin, on yksi elinvoimaisuuden edellytys. Viime vuoden alussa perustettiin Kiimingin kunnan elinkeinoliikelaitos KIDE ja keväällä valmistui uusi elinkeinostrategia, jonka toiminnan tavoite pohjaa elinkeinoelämälle suotuisan ilmapiirin luomiseen ja samalla koko kunnan imagon nostamiseen. Yrityspuistomme laajenee ja asemakaavoitusten myötä taajamiemme palveluyrittäjyys kasvaa. Toivomme näin myös entistä useamman euron jäävän Kiiminkiin elinvoimaisuutemme takeeksi.
Sisäistä yrittäjyyttä ei sinänsä mitata euroissa. Siihen ei tarvita edes omaa yritystä. Sen harjoittaminen alkaa jo kotona varhaiskasvatuksessa, jatkuu koulussa ja sitten työelämässä! Sisäinen yrittäjyys on ihan sitä samaa, josta maaherra Siuruainenkin on sanonut. "Mikään ei tule ilmaiseksi eikä vaivatta, vaan kaikkien, myös asukkaiden itsensä, pitää toimia aktiivisesti ja luovasti tulevaisuuden tekemiseen! "

Lapsissa ja nuorissa on tulevaisuus ja teihin uskon! Meillä nuorta kasvuvoimaa on tavallista enemmän! On paljon kasvukipujakin, kun uusia tilainvestointeja on tehtävä, päiväkoteja ja kouluja rakennettava, mutta sanotaanhan, että kasvun kanssa aina pärjää. Siihen on luottaminen.
Ikäihmisiä ja vanhuksia on Kiimingissä vielä toistaiseksi vähän, mutta he ovat meille arvokkaita, sillä elämänkokemusta ja -näkemystä tarvitaan nuorten rinnalle. Kotiseutu tarvitsee kaikki ikäluokkansa ollakseen harmoninen kokonaisuus. Voimavara on edelleen ihmisissä. Meidänkin kunnassamme tarvitaan kaikkien luovuutta ja viisautta ja verkostoitumista voidaksemme taata hyvät palvelut ja asumisviihtyvyyden.

Ja lopuksi, arvoisat kuulijat!
Kiimingin kunta ja Kiimingin yrittäjät ovat yhdessä pyrkineet tekemään parhaansa näiden päivien eteen ja osallisina ovat olleet lisäksi monet erilaiset järjestöt, yhdistykset, seurat ja muut taustavoimat. Teille kaikille jo nyt suuret kiitokset!

Kiiminkipäivien ohjelmatarjonnasta ja tästä mahtavasta iloisesta kuhinasta ympärillä voi jo päätellä, että täällä kaikki mainitsemani teemat yrittäjyys, yhteisöllisyys, luovuus ja ystävyys toimivat . Toivottavasti jo edesmenneen rouva Sylvi Kekkosen ajatus siivittää Kiiminkipäivien koko kirjon: "Hyvä tahto on taitava rakennusmestari."

Toivotan Kiimingin kunnan puolesta ja omasta puolestani kaikille Kiiminkipäivien osanottajille, niin yleisölle, esiintyjille, järjestäjille ja muille taustavaikuttajille ja nämä perinteiset päivät mahdollistaneille, mitä parhainta viikonvaihdetta
ja julistan Kiiminkipäivät vuonna 2005 avatuiksi !


Takaisin puheisiin