Puurakentaminen Suomessa

Maanantai 19.7.2010 - Marjo Korhonen


Rakentajien katse puuhun

Kalevan pääkirjoitus kosketteli tänään erittäin hienoa aihetta, puurakentamista asunto- ja liikerakentamistuotannossa Suomessa.

"Metsien maa voisi olla puurakentamisen suurvalta, mutta täällä on jämähdetty teräkseen ja betoniin. Vientisaavutuksia on lähinnä hirsitalomarkkinoilla."

Ministeri Vapaavuorikin oli ottanut oikein myönteisen kannan tähän ekologiseen rakentamiseen ja lainsäädännön ja rakentamismääräysten muokkaamiseen puurakentamista mahdollistavaan suuntaan. Kaikki tämä on hyvä asia.

Silti yhä kaivelee eräs liikekaupunkihanke Oulun seudulla. Siinä oltaisi oltu jo etupainotteisesti ministeri Vapaavuoren suosittelemalla puurakentamisen linjalla, mutta sen kaavallisen ratkaisun viipyminen varmasti on turhauttanut niin toteuttajaa kuin rakentavaa metsäteollisuuttakin, jolla valmius toteuttaa on ollut jo pitkään. On ollut kyse Kiiminkiin tai tulevaan uuteen Ouluun sijoittuvan matkailuvetoisen liikekaupungin rakentamisesta maailman suurimpana puurakennuksena kotimaisen teollisen suunnitteluna ja toteutuksena kotimaisesta puusta. Tälle hankkeelle ei ole liikaa myötätuntoa herunut. Miksi ei teollisuuskin voisi rakentaa puusta, senhän on jopa todettu olevan paloturvallisempaa kuin muu rakentaminen ja varmaan tulevaisuutta , ainakin jo ulkomailla.  Tietysti monimuotoisella teräksen, lasin ja betonin ym. materiaalin käytöllä on sijansa kokonaisuudessa. Mikäänhän ei saisi olla puritaanista, ei myöskään rakentaminen. En itse niin hirveästi diggaa tyylillisesti nykyisen tyyppistä hirsirakentamista (paitsi kesämökeissä), mutta tässähän se luovuus juuri voitaisi osoittaa, että mihin kaikkeen puu taipuu...

Nyt pitäisi todella tarttua näihin mahdollisuuksiin ja pian!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini