Hyvän elämänkaaren puolesta!

Lauantai 6.10.2012 klo 19:08 - Marjo Korhonen

Jo viiden valtuustokauden ajan on mottoni ollut Hyvän elämänkaaren puolesta!

 Hyvän elämänkaaren puolesta edelleen aion sen pitää, sillä sen sisältö on aina ajankohtainen ja erityisesti nyt, kun kuntien talous on rapautumassa ja joudutaan miettimään säästökohteita.

Meillä on kuitenkin valtavasti perheiden pahoinvointia, lapset ja nuoret syrjäytyvät ja tutkimus osoittaa jopa ikääntyneiden ihmisten syrjäytyvän ja potevan yksinäisyyttä, osan paetessa heistäkin alkoholiin.

On panostettava juuri varhaiseen lapsuuteen, nuorisoon, lapsiperheiden hyvinvointiin ja pärjäämiseen unohtamatta ikääntyviä ihmisiä ja heidän tarpeitaan. Työelämä niille, jotka työssä saavat käydä ja joilla työtä on, on työtahti jo usein hyvin vaativaa tai työssä on paljon muutoksia, jotka asettavat haasteita ja luovat usein myös epävarmuutta.Työn ja perheen yhteensovittaminen varsinkin niinä "ruuhkavuosina", kun lapset ovat pieniä tai jo isompiakin runsainen harrastuksineen ja niihin kuljettamisineen, on vaativa tehtävä. Silti nykyisin voi jokainen, jolla on työtä, kokea olevansa etuoikeutettu. Työttömyys on lisääntynyt globaalin ja kansallisen finanssikriisin myötä. Vienti ei vedä ja suuret yritykset siirtävät tuotantoaan ja toimintojaan ulkomaille.

Eniten tukea tarvitsevat mielestäni yksinhuoltajat ja suuret lapsiperheet ja erityisesti ne perheet, joissa on erilaisia ongelmia, alkoholista tai työttömyydestä tai sairaudesta aiheutuvia.Kodinhoitaja-apu pitäisi saada takaisin ja näin voitaisi paitsi auttaa oikeaan aikaan , myös havaita ajoissa perheen ongelmat.

Myös ikäihmiset tarvitsevat turvallisuutta ympärilleen. Useimmat haluavat asua kotona mahdollisimman pitkään ja heille pitäisi se oikeus suoda. Kun laitoshoito on tarpeen, sen pitää olla inhimillistä ja luoda turvallisuuden tunnetta vanhuksen elämään. Kotihoitoa pitää edelleen kehittää ja katsoa vanhusten palveluita kokonaisuutena.

Kaikkien näiden asioiden yhteisenä punaisena lankana on mielestäni kulttuuri, josta sen erilaisissa muodoissa makunsa mukaan pitäisi  jokaisen kuntalaisen voida nauttia, vauvasta vaariin. Kulttuuri käsittää tietysti laajasti ajateltuna monipuoliset taiteet, vapaan kansansivistystyön, liikunnan ym.

Näin kulttuurin vaikutus kuntalaisen henkistä ja fyysistä hyvinvointia lisäävänä, suorastaan terapeuttisena ilmiönä olisi yksi hoitomuoto ennaltaehkäisevässä mielenterveystyössä ja monissa psykosomaattisissa sairauksissakin.

Kulttuurin luomisella ja kuluttamisella on myös erittäin merkittävä taloudellinen vaikutus. Se lisää elinvoimaa ja yrittäjyyttä, erityisesti pienyrittäjyyttä, joka muutenkin Suomessa on suosituin ja yleisin yrittäjyyden muoto.

Monipuolinen kulttuuritarjonta on varmasti yksi vetovoimatekijä, jota arvostaen asumisviihtyvyyden ja koulutusmahdollisuuksien ohella kansainvälisetkin yritykset harkitsevat Oulun kaupunkia tai seutua  toimipaikakseen.

Me jokainen ihan tavallinen kansalainen yritysten mahdollisuuksista puhumattakaan, voimme panostaa vaikkapa kauniin taulun lainaamiseen (vuokraamiseen)  Arto-lainaamosta. Taulun voisi sitten lunastaa myöhemmin kuukausimaksuilla omakseen ja näin ilahduttaa paitsi itseään ja perhettään, myös taiteen tekijää. Monia muita asioita ihmiset maksavat kuukausittain pieninä summina. Miksei myös taidetta? Niin ja se saattaa olla jopa sijoitus tulevaisuudessa, jos oikein hyvin onnistut valitsemaan.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Hyvä elämä, elämänkaari, lapsuus, nuoruus, perhe, työelämä, ikääntyminen , hyvinvointi, yrittäjyys, elinvoima, kulttuuri

Syysloma

Tiistai 26.10.2010 - Marjo Korhonen

Ajatuksia syyslomalla

 

Jälleen on vierähtänyt kuukausia viime blogin kirjoittamisesta, vaikka se ei tarkoita sitä, ettenkö kirjoittaisi joka päivä päiväkirjaa...

Aika vain ei tahdo riittää kaikkeen ja tämä julkinen päivitys on jäänyt vähemmälle. On ollut kyllä aika kiirettäkin, kun monikuntaliitosselvitys on edennyt tänä aikana yhdistymishallituksen muodostamiseen ja yhdistymishallituksen toimintakin on alkanut jo vauhdilla.

Mutta syysloman olen nyt ajatellut pyhittää rennompaan menoon ja minun kohdallani se tarkoittaa paitsi nukkumista tarpeeksi pitkiä yö- ja kenties päiväuniakin myös hiukan hemmotteluhoitoja ja pyrkimystä lukea yöpöydällä olevia monia kesken olevia kirjoja loppuun. Ranskalaiset kengät jo lopetin, mutta piti palata jonkin verran takaperin, kun oli muistista kadonnut jo jotain olennaista...No kertaus on ...:)

Nyt luen niinikään kesken olevaa Koneen Ruhtinasta, jonka kyllä luin kursorisesti kerran, mutta nyt luen sitä ääneen autossa miehelleni eli olen elävä äänikirja.:)

Stalinin lehmätkin vielä pitää lopetella ja monta muuta romaania. Loman jälkeen saa vasta vuoronsa työhön liittyvä kirjallisuus...

Muitakin kirjallisia tehtäviä on viikon menussa ja siivoustakin, ainakin työhuoneessa, joka on sähköiseen kokouskäytäntöön siirtymisestä huolimatta vielä pullollaan paperia....? Mappisulkeiset pitäisi tehdä.

Julkilupaus kävelylenkeistä päivittäin ja hierojalla joka toinen viikko ja uintiakin väliin, niin olisko tuo paha, jos vaikka onnistuisinkin pitämään lupauksen... katsotaan.

Lastenlapsienkin vuoro on tietysti tällä viikolla edes pikkuriikkisen...

Mahtaa käydä viikko naftiksi, mutta yrittänyttä ei laiteta ja tekemättömät työt ne eniten vaivaavat, eivät tehdyt!

Hyvää lomaa muillekin, kukin tyylillään!:)

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Rentoutuminen, ulkoilu, lukeminen, kulttuuri